Social Icons

Pages

Featured Posts

  •  photo slider1.jpg" alt="sweetsour of life"/>

    Cougar

  •  photo 1f1191aa-7d07-4f0d-91dd-cfca1255f140.jpg"/>"/>" alt="Lions"/>

    Lions

  •  photo slider5.jpg"/>"/>" alt="Snowalker"/>

    Snowalker

  •  photo slider6.jpg"/>"/>" alt="Lions"/>

    Lions

  •  photo slider4.jpg" alt="Sunbathing"/>

    Sunbathing

Wednesday, August 3, 2016

Mr.S, Miss F and Little C

Bismillahirrahmannirrahim..
Tiktoktiktok..
Almost three year i am work with mr.S, miss F.T and little C, and until now i'm not introduce them in this blog yet.
Whoaa! who are that S,C and F? my supervisor name not start with that alphabets... krikkrik...
Hee actually they are not human but things that related to my phd
Haa... your project not related to `D`? the thing that u are interested?..
Hurm.. yeah.. its hard story why my project not related to D for d-e-n-t-i-s-t-r-y but D for d-e-d-y. haha..what's the relation...
Yeah.. don't think too much on the past things..
Just believe; Allah already decide this route for me and surely there is hikmah why Allah plan like that. Need to have faith on that.

Ohh... please come back to the main agenda.
So what are that S,F and C?
Mr. S is Sensor. the big guy that most of labmates aim for .. heee.. no lah.. Meaning of sensor is the device that able to sense parameters either physical, chemical and biological then show the data qualitatively or quantitatively ( i just write it without referring any dictionary or website, just from my understanding. dont quote word by word, please read the real definition from dictionary).

Ok, now who is miss F..
Is that a girl?
Hee.. i put it miss because its character like a girl ; soft, its look weak from outlook but quite strong, easy to integrate to other, flexible, easy to change based on surrounding and complicated creature..eh?
Hehe.. F.T stand for fabric or thread. hee.. its true right its properties like a girl.
Soft- its true that fabric is soft that why it the main application of fabric as our shirt, apparel and bedding.
Look weak but quite strong - Fabric when we see from outside, its not so tough like metal but when we threw it, step on it, lay on it, stretch it-its not tear off until you applied something sharp on it or something hot on it. Just like a girl - their heart can bear something sad, some pain and act normally like nothing happened. But when its hurt her heart, and she can stand it anymore, its burst, the heart broke into pieces and when try to put it back its not same like original.
Haha... how come i'm relate fabric t girl..

All of my labmates' project related to miss F. Fabric for ecg electrode, fabric for cell platform, fabric for flexible circuit, fabric for screen printed electrode, fabric for biosensor and etc.
And some of us work with miss F.T and miss F.F, they are from same root but different family.hehe.. Me myself works with thread ( fabric-thread) and also Ulum. on the other hand, intan work with fiber (fabric - fiber).

Then little C, it is carbon nanotube. i called it little because the size of this material is in nanosize. This material like " kecil-kecil cili padi, kecil tapi berapi. ". This material was found in 1991 by japanese scientist name Iijima. It quite new material as was found less than 30 years ago. Why i said "kecil- kecil cilipadi because even it is small material but have high electrical conductivity, good mechanical strength, .... err.. what's else??

Hurm.. i think i need to know more on this little C..
ok.. see u all again!'

Ant carbon nanotube cartoon

Tuesday, August 2, 2016

Duhai ogos bawalah aura semangatmu kepadaku

abang yakin awak boleh buat. awak kene susun strategi, plan betul2.
:
:
:
nawaitu lillahitaala
fardhu kifayah
menjadi ilmuan islam yang disegani dunia spt al khawarismi ibnu khaldun
:
:
jangan beralasan
jangan bertangguh..
:
:
bismillah
semoga Allah bantu aku untuk terus fokus dan berjaya.
Ameen

kata2 inspirasi : suami.supervisor.tetamujemputanikimfm.

Sunday, May 29, 2016

Ummu Ammar, Dr. Aisyah

Bismillhirrahmannirrahim.
Alhamdulillah this 2016 bring another responsibility to me that is as a mother to Muhammad Ammar bin Muhammad. When we become as mother then we know many sacrifices that our mother done to us. Not only as a mother, I am a wife, a phd student, a daugther, a daughter-in-law, a sister, a tutor and so on.. Everyone of us has their own responsibility to fulfill. As a mother and at the same time study is not a easy life, but many of my friends have proven that we as a woman can do it. Even one of my idol Dr. K.S has succed her PhD even that time she has 5 children. You just have one son, Aisyah, it should be more easier. Stuck in postgraduate is a usual thing. You just need to stand up gain, take a deep breath and keep walk. When you already have the stamina, try to run. In shaa Allah, Allah will give His direction to right path. Ameen.

Sunday, December 13, 2015

Rindu

Assalamualaikum wrbt..
Apa khabar semua?
Harap semuanya sihat, fizikal, emosi dan iman…
Oh lamanya tak melawat dan kemaskini blog ni..
Entri terakhir sebelum kahwin tu..hehe
Bizi no agaknya ya berumahtangga ni…
Hari ni tiba-tiba rasa jari ni rasa rindu nak menari atas keyboard dan update blog ni.
Sebenarnya rasa macam ruginya tak simpan memori dalam bentuk tulisan bila tengok semula entri-entri dulu rasa rindunya…
Rindu pada berbagai-bagai perasaan yang pernah dialami, rindu pada kenangan dulu.. Rindu pada mereka semua..
In shaa Allah aku akan cuba untuk merajinkan diri untuk merakamkan memori dalam blog ni.
Mungkin berkenaan kisah suka duka aku dalam menggali ilmu dalam perjalanan mendapatkan seketul doctor falsafah atau mungkin kisah famili kami yang bakal terima orang baru in shaa Allah atau apa sahaja yang boleh memberikan manfaat kepada diri sendiri, orang lain dan agama.

Sebelum letak noktah untuk entri ni, nak letak satu gambar kahwin kami sempena ulang tahun yang ke-11 bulan..hehe..Bulan depan in shaa Allah dah setahun dah duduk serumah dengan housemate lain jantina ni..hikhik.. dan in shaa Allah akan bertambah lagi housemate baru..heee =).. Alhamdulillah untuk segala nikmat-Mu ya Rabb.

Friday, January 2, 2015

Marriage : tips to be ready

Bismillahirrahmannirrahim
Berkenaan dengan post semalam, am i ready?
Tadi terjumpa tips perkahwinan ni kat websute pakarcinta.com
Tips dari dr.fadzilah kamsah.
Tips yang nmpk mcm biasa2 tapi sangat membantu.
Post kat sini untuk senang nak refer semula nanti...hehe
Ok, jom scroll satu persatu ;)
1. Doa yang berterusan.
2. Patuh ajaran agama.
3. Murah dengan pujian.
4. Murah dengan khidmat.
5. Murah dengan belaian kasih sayang.
6. Murah dengan sentuhan.
7. Mencari kebaikan pasangan.
8. Cari masa berkomunikasi, berbual atau bergurau senda.
9. Cari kebaikan dan pembaikan diri daripada setiap pertengkaran.
10. Menghormati had, sempadan atau hal peribadi pasangan.
11. Menilai diri daripada perspektif pasangan.
12. Berfikiran terbuka – boleh tegur menegur.
13. Berani mengambil risiko emosi – tegur/perubahan/berpisah sementara.
14. Menilai dan memberi keutamaan dalam kehidupan.
15. Tolak-ansur.
16. Menghormati dan mengambil kira ‘gerak batin’ (intuition) perempuan.
17. Tidak mengejar kebendaan semata-mata.
18. Sedar bahawa perselisihan kadangkala tidak boleh dielakkan.
19. Mengubah diri untuk merangsang perubahan pada pasangan.
20. Sanggup berkorban buat pasangan.
21. Menghormati pasangan.
22. Berasa amat beruntung (dan nyatakan) mendapat pasangan yang ada.
23. Perhubungan seksual yang sihat dan diredai.
24. Menghormati perbezaan dalam diri pasangan.
25. Sentiasa bermaafan sebelum tidur.
26. Sentiasa bersangka baik terhadap masa depan.
27. Meletakkan hak kepada pasangan.
28. Tidak menjadi hamba kepada pasangan.
29. Berubah secara kecil-kecilan untuk meningkatkan kebahagiaan.
30. Mengawal marah. Buat perjanjian.
31. Mencari penyelesaian dalam situasi ‘menang-menang’.
32. Muhasabah hubungan untuk mencari punca masalah.
33. Menghormati sifat semula jadi pasangan.
34. Memahami peranan ‘pasangan’.
35. Hubungan perasaan sesama pasangan.
36. Jangan simpan ketidakpuasan, sedih, marah atau benci dalam hati.
37. Bentuk kod kasih sayang dan anda berdua saja yang tahu.
38. Sengaja merancang untuk membaiki hubungan suami isteri.
39. Tujuh kali puji dan satu teguran.
40. Sebut ‘I love you’ sepanjang masa.
41. Banyakkan bergurau dan bermesra.
42. Sentiasa berterus terang.
43. Beri masa untuk perubahan berlaku – sabar.
44. Elakkan berdebat untuk mencari kebenaran.
45. Elakkan salah pasangan.
46. Cari titik pertemuan.
47. Selesaikan masalah hari ini pada hari ini juga.
48. Lebih banyak memberi daripada menerima.
49. Minta nasihat, pandangan atau maklum balas daripada pasangan.
50. Sentiasa bersemangat – bangun tidur, pergi kerja, balik kerja dan sebagainya.
51. Seimbangkan hubungan dari segi:                (a) Mental, pendidikan dan ilmu                (b) Emosi                (c) Fizikal dan ekonomi                (d) Sosial                (e) Spiritual
52. Jangan berjauhan terlalu lama (kecuali terpaksa).
53. Tidak terlalu mengongkong.
54. Tidak bertindak bersendirian.
55. Memberi peluang untuk berbeza:                (a) Pendapat atau pandangan                (b) Hobi                (c) Kegemaran                (d) Makanan                (e) Cita rasa                (f) Warna pilihan dan pelbagai
56. Humor atau lawak dari semasa ke semasa.
57. Minta bantuan untuk memecahkan kitaran negatif.
58. Berwawasan dan pandang ke depan (tidak terjebak dengan masalah semasa).
59. Tidak meminta yang bukan-bukan.
60. Bentuk undang-undang atau peraturan dalam rumah tangga.
61. Mencari kelainan dan perubahan positif.
62. Elakkan mendera pasangan dengan apa cara sekalipun.
63. Reda, syukur dan tawakal kepada Allah s.w.t 


posted from Bloggeroid

Thursday, January 1, 2015

2015 : Am i ready

Bismillahirahmannirrahim.
Assalamualaikum wrbt 2015.
Bye 2014.
Thank you for everything.
Every single things in your year that taught me about life.
About redha. During you time, i had been tested about redha three times.
And as a test format. If you still not pass you cannot proceed to next level.
Step by step i learn that we just slave, dont demand to much in this dunya like we know everything.
The truth, we dont know the future.

Alhamdulillah everyhthing went well.
Life must go on.
Without expecting too much, Allah already send me rainbow after thunder.
Like miracle, now i'm fiancee to him.
And now preparing to step into new phase of life.

'Are you ready?'

That is my fiancee question to me when he sent me my wedding dress.
I like... huh... making face to him. Speechless
At that moment i just realize.
Am i really ready?
To life with him.
Someone that i knew less that a year?
And at the same day, by bestfriend also ask about the same question.
Have you ready? It about 10 days to go right.
Hoho. Yeah 10 days more... oh my goodness.
Before this i am too relax. Just go with the flow.
Not really relax but, i dont want to mess around because i know i will panic if i nervous.
Or may be it's sign from Allah that i this to make more preparation in term of improve my ibadah, improve my communication skill, improve my time management, improve my financial skill and etc.
All above that. I and him both are human. And our hearts belong to Allah.
Keep praying. Hope everthing will go smoothly and we live happily with sakinah, mawaddah & rahmah.

Dear 2015, please be good to me.



*redha because He know more which is the best for you*

posted from Bloggeroid

Wednesday, December 17, 2014

Aku pernah

Tajuk post macam lagu glenn je kan.
Tapi aku bukan nak tulis lirik lagu tu kat sini

Just nak post benda ni



Yup. Kerna aku pernah mengalami perkara yang sama
Kawan-kawan nak kahwin, kawan-kawan nak dapat anak.
Perkara-perkara gembira yang entah mengapa terlalu mengguris rasa ketika itu.
Lagi-lagi dengan kekecewaan yang amat sangat pabila sayapku untuk terbang jauh dipatahkan.
Aku tak patut berperasaan begitu. Aku patut tumpang gembira bukan sedih.Aku tahu.
Namun aku insan lemah. Insan kerdil. Yang hanya cuba berlagak kuat. Cuba berlagak tenang.
Namun aku tahu aku tewas, kerna pabila hati kita tidak sihat, ia akan merosakkan sistem badan.
Dan tika itu aku rebah, pertama kalinya dalam kehidupan aku pitam, bumi berputar ridak seimbang.
Dan kini aku berkecil hati hanya kerana sepotong kek yang tiada kena mengena.
Kek cheese yang dulu mengikat entah mengapa menjarakkan.
Oh ridiculousnya.

Entah mengapa saat ini, aku rindukan kalian.
Sangat rindu, walau dekat.
Aku yang berubah, atau kamu.
Atau masa sebenarnya yang mengubah kita.
Jika aku bersalah, maafkan diriku.
Maaf jika aku ego.
Maaf jika aku kelu untuk memohon maaf.
Maaf jika aku kurang bertanya khabar.
Maafkan aku jika pernah berkecil hati.
Maaf jika aku tak berani mengajak ke arah kebaikan.
Maaf untuk segalanya.
Maafkan aku kerna aku pernah.
Sesungguhnya temanmu ini banyak kekurangan, kelemahan.

Jujur aku rindu.
Rindu gelak tawa kita bersama.
Jujur aku impikan kita bergandingan tangan membina anak bangsa, menegakkan agama, membangunkan negara bersama-sama.

Aku tidak menyalahkan sesiapa.
Kerna semuanya berlaku dengan izin-Nya.
Pasti ada hikmah tersirat yang Dia suruh kita cari.
Pasti Dia mahu kita belajar dari kehidupan ini.
Belajar dan terus belajar untuk menjadi hamba Allah dan khalifah yang diredhai.
Semoga ikatan itu bertaut kembali & makin utuh.
Bersahabat kerana Allah swt.
Harapan dalam rindu.
In shaa Allah

posted from Bloggeroid

 

Sample text

Sample Text

Sample Text