Social Icons

Pages

Sunday, December 13, 2015

Rindu

Assalamualaikum wrbt..
Apa khabar semua?
Harap semuanya sihat, fizikal, emosi dan iman…
Oh lamanya tak melawat dan kemaskini blog ni..
Entri terakhir sebelum kahwin tu..hehe
Bizi no agaknya ya berumahtangga ni…
Hari ni tiba-tiba rasa jari ni rasa rindu nak menari atas keyboard dan update blog ni.
Sebenarnya rasa macam ruginya tak simpan memori dalam bentuk tulisan bila tengok semula entri-entri dulu rasa rindunya…
Rindu pada berbagai-bagai perasaan yang pernah dialami, rindu pada kenangan dulu.. Rindu pada mereka semua..
In shaa Allah aku akan cuba untuk merajinkan diri untuk merakamkan memori dalam blog ni.
Mungkin berkenaan kisah suka duka aku dalam menggali ilmu dalam perjalanan mendapatkan seketul doctor falsafah atau mungkin kisah famili kami yang bakal terima orang baru in shaa Allah atau apa sahaja yang boleh memberikan manfaat kepada diri sendiri, orang lain dan agama.

Sebelum letak noktah untuk entri ni, nak letak satu gambar kahwin kami sempena ulang tahun yang ke-11 bulan..hehe..Bulan depan in shaa Allah dah setahun dah duduk serumah dengan housemate lain jantina ni..hikhik.. dan in shaa Allah akan bertambah lagi housemate baru..heee =).. Alhamdulillah untuk segala nikmat-Mu ya Rabb.

Friday, January 2, 2015

Marriage : tips to be ready

Bismillahirrahmannirrahim
Berkenaan dengan post semalam, am i ready?
Tadi terjumpa tips perkahwinan ni kat websute pakarcinta.com
Tips dari dr.fadzilah kamsah.
Tips yang nmpk mcm biasa2 tapi sangat membantu.
Post kat sini untuk senang nak refer semula nanti...hehe
Ok, jom scroll satu persatu ;)
1. Doa yang berterusan.
2. Patuh ajaran agama.
3. Murah dengan pujian.
4. Murah dengan khidmat.
5. Murah dengan belaian kasih sayang.
6. Murah dengan sentuhan.
7. Mencari kebaikan pasangan.
8. Cari masa berkomunikasi, berbual atau bergurau senda.
9. Cari kebaikan dan pembaikan diri daripada setiap pertengkaran.
10. Menghormati had, sempadan atau hal peribadi pasangan.
11. Menilai diri daripada perspektif pasangan.
12. Berfikiran terbuka – boleh tegur menegur.
13. Berani mengambil risiko emosi – tegur/perubahan/berpisah sementara.
14. Menilai dan memberi keutamaan dalam kehidupan.
15. Tolak-ansur.
16. Menghormati dan mengambil kira ‘gerak batin’ (intuition) perempuan.
17. Tidak mengejar kebendaan semata-mata.
18. Sedar bahawa perselisihan kadangkala tidak boleh dielakkan.
19. Mengubah diri untuk merangsang perubahan pada pasangan.
20. Sanggup berkorban buat pasangan.
21. Menghormati pasangan.
22. Berasa amat beruntung (dan nyatakan) mendapat pasangan yang ada.
23. Perhubungan seksual yang sihat dan diredai.
24. Menghormati perbezaan dalam diri pasangan.
25. Sentiasa bermaafan sebelum tidur.
26. Sentiasa bersangka baik terhadap masa depan.
27. Meletakkan hak kepada pasangan.
28. Tidak menjadi hamba kepada pasangan.
29. Berubah secara kecil-kecilan untuk meningkatkan kebahagiaan.
30. Mengawal marah. Buat perjanjian.
31. Mencari penyelesaian dalam situasi ‘menang-menang’.
32. Muhasabah hubungan untuk mencari punca masalah.
33. Menghormati sifat semula jadi pasangan.
34. Memahami peranan ‘pasangan’.
35. Hubungan perasaan sesama pasangan.
36. Jangan simpan ketidakpuasan, sedih, marah atau benci dalam hati.
37. Bentuk kod kasih sayang dan anda berdua saja yang tahu.
38. Sengaja merancang untuk membaiki hubungan suami isteri.
39. Tujuh kali puji dan satu teguran.
40. Sebut ‘I love you’ sepanjang masa.
41. Banyakkan bergurau dan bermesra.
42. Sentiasa berterus terang.
43. Beri masa untuk perubahan berlaku – sabar.
44. Elakkan berdebat untuk mencari kebenaran.
45. Elakkan salah pasangan.
46. Cari titik pertemuan.
47. Selesaikan masalah hari ini pada hari ini juga.
48. Lebih banyak memberi daripada menerima.
49. Minta nasihat, pandangan atau maklum balas daripada pasangan.
50. Sentiasa bersemangat – bangun tidur, pergi kerja, balik kerja dan sebagainya.
51. Seimbangkan hubungan dari segi:                (a) Mental, pendidikan dan ilmu                (b) Emosi                (c) Fizikal dan ekonomi                (d) Sosial                (e) Spiritual
52. Jangan berjauhan terlalu lama (kecuali terpaksa).
53. Tidak terlalu mengongkong.
54. Tidak bertindak bersendirian.
55. Memberi peluang untuk berbeza:                (a) Pendapat atau pandangan                (b) Hobi                (c) Kegemaran                (d) Makanan                (e) Cita rasa                (f) Warna pilihan dan pelbagai
56. Humor atau lawak dari semasa ke semasa.
57. Minta bantuan untuk memecahkan kitaran negatif.
58. Berwawasan dan pandang ke depan (tidak terjebak dengan masalah semasa).
59. Tidak meminta yang bukan-bukan.
60. Bentuk undang-undang atau peraturan dalam rumah tangga.
61. Mencari kelainan dan perubahan positif.
62. Elakkan mendera pasangan dengan apa cara sekalipun.
63. Reda, syukur dan tawakal kepada Allah s.w.t 


posted from Bloggeroid

Thursday, January 1, 2015

2015 : Am i ready

Bismillahirahmannirrahim.
Assalamualaikum wrbt 2015.
Bye 2014.
Thank you for everything.
Every single things in your year that taught me about life.
About redha. During you time, i had been tested about redha three times.
And as a test format. If you still not pass you cannot proceed to next level.
Step by step i learn that we just slave, dont demand to much in this dunya like we know everything.
The truth, we dont know the future.

Alhamdulillah everyhthing went well.
Life must go on.
Without expecting too much, Allah already send me rainbow after thunder.
Like miracle, now i'm fiancee to him.
And now preparing to step into new phase of life.

'Are you ready?'

That is my fiancee question to me when he sent me my wedding dress.
I like... huh... making face to him. Speechless
At that moment i just realize.
Am i really ready?
To life with him.
Someone that i knew less that a year?
And at the same day, by bestfriend also ask about the same question.
Have you ready? It about 10 days to go right.
Hoho. Yeah 10 days more... oh my goodness.
Before this i am too relax. Just go with the flow.
Not really relax but, i dont want to mess around because i know i will panic if i nervous.
Or may be it's sign from Allah that i this to make more preparation in term of improve my ibadah, improve my communication skill, improve my time management, improve my financial skill and etc.
All above that. I and him both are human. And our hearts belong to Allah.
Keep praying. Hope everthing will go smoothly and we live happily with sakinah, mawaddah & rahmah.

Dear 2015, please be good to me.



*redha because He know more which is the best for you*

posted from Bloggeroid

 

Sample text

Sample Text

Sample Text